Cerec

Onze methode

Cad Cam is niet meer weg te denken in de moderne tandartspraktijk. Op deze pagina leggen wij uit wat Cad Cam tandheelkunde precies is. Verder vindt u hier informatie over het CEREC systeem waar wij veel gebruik van maken.

Wat is Cad Cam?

Computer Aided
Design & Manufacturing

Cad Cam staat voor Computer Aided Design & Computer Aided Manufacturing .

In de tandheelkunde betekent het dat restauratieve behandelingen plaatsvinden met computerondersteunde ontwerptechnieken waarna het product ook vervaardigd wordt met computer gestuurde technieken zoals frezen en 3D Printen.

Tegenwoordig is het mogelijk om volledige gebitsprotheses , kronen en bruggen volledig digitaal te produceren. Deze methodes zijn uiterst nauwkeurig en hebben vele voordelen ten opzichte van de meer traditionele technieken.

In onze praktijk maken wij veel gebruik van het Cerec systeem.  Met behulp van deze techniek is het mogelijk om in veel gevallen in slechts één zitting een porseleinen kroon of inlay (keramische vulling) te maken.

Hoe het werkt

Goed voor elkaar

Aan de hand van een voorbeeld (in dit geval een kroon) leggen wij hieronder uit hoe een Cerec behandeling verloopt.

De tandarts bereidt de tand of kies waar een kroon op moet komen voor door deze te beslijpen.

Daarna wordt de preparatie gereedgemaakt om deze goed te kunnen scannen.

Vervolgens wordt er een volledige scan gemaakt van uw gebit met behulp van een mondcamera. De gemaakte beelden worden door de computer geanalyseerd en omgerekend naar een volledig driedimensionaal beeld van de bestaande situatie.

De tandarts ontwerpt met behulp van geavanceerde software de gewenste kroon.

Een prachtige techniek die u met eigen ogen kunt bewonderen.

Als de tandarts tevreden is over het ontwerp wordt de basiskleur van de kroon bepaald.

Vervolgens stuurt de computer een precisie freesbank aan die uit een blokje keramisch materiaal (hiervan bestaan er meerdere soorten) met uiterste nauwkeurigheid de kroon freest. Dit frezen  gaat erg snel waarna de kroon direct gepast kan worden in de mond.

Als de kroon helemaal naar wens is vindt de laatste stap van het fabricageproces plaats: het individualiseren van de kroon wat betreft kleur. Daarnaast wordt een glans laag aangebracht. Dit alles gebeurt in een speciale oven onder hoge temperatuur.

Tenslotte wordt de nieuwe kroon bij u in de mond vastgezet en bent u in het bezit van een prachtige hoog esthetische maar vooral duurzame restauratie.